Masuri de siguranta in folosirea unui motocultor

Toate uneltele ce sunt folosite in gradina sau la munca campului necesita foarte multa atentie si siguranta in utilizare. Motocultorul este o unealta care nu face exceptie de la aceasta regula, fiind extrem de periculos daca nu este manuit corect. Acesta este o unealta care se foloseste adesea cu mai multe accesorii interschimbabile, ce permit executarea diferitelor operatiuni, specifice pregatirii terenului pentru insamantare si intretinerea culturilor. Poate fi utilizat impreuna cu un tocator de crengi, cu o freza de pamant, cu o lama de zapada, un plug sau o sapa pentru cartofi, iar lista poate continua.

Motocultorul – o unealta stabila. Norme de siguranta

Spre deosebire de o motosape, motocultorele profesionale ofera o mai mare putere si o mai buna stabilitate, motiv pentru care sunt recomandate pentru suprafete de teren mai mari si soluri dificile. Inainte de fiecare folosire a utilajului, se recomanda verificarea cu grija a acestuia, acordand o atentie deosebita fixarii accesoriilor cu care se lucreaza, precum si verificarii suruburilor vizibile, strangand cu o cheie potrivita acolo unde priza nu este perfecta. Apoi se evalueaza toate zonele ce implica prezenta unui rezervor de ulei sau de benzina, cautand fisuri sau lovituri, daca acestea exista.

Este foarte important ca motocultorul sa nu se foloseasca fara echipamentul de protectie adecvat pentru ca folosirea acestuia implica riscuri semnificative, precum pierderea sau afectarea auzului, suprasolicitarea palmelor, afectarea vederii din cauza proiectarii de pamant, praf si alte elemente catre ochi. Este important de retinut ca utilizatorii vor folosi ochelari de protectie, casti antifonate, manusi de protectie, bocanci.

Motocultorul – o unealta stabila. Norme de siguranta

Pentru a folosi utilajul in conditii de siguranta, unul din cele mai importante lucruri consta in curatarea frecventa a acestuia, spalarea cu grija dupa fiecare utilizare, insa fara a uda motorul mai ales cand acesta este cald. Pentru o buna intretinere se vor spala cu atentie lamelele si carcasa acestuia, se vor inlocui lamelele cand sunt tocite si se controleaza presiunea rotilor pentru o intretinere cat mai buna, apropiata de recomandarile producatorilor.

La finalul sezonului, se depoziteaza intr-un spatiu sigur, ferit de lumina soarelui sau de umezeala. Concret, se scoate combustibilul si se lasa la uscat sau se elimina combustibilul vechi si se inlocuieste cu unul nou. Se curata filtrul de aer si toate elementele importante inainte de depozitare.

Lamelele unui motocultor sunt foarte ascutite, asadar pot taia cu repeziciune tot ceea ce prind in cale. De aceea, se recomanda ca aceste cutite sa fie ferite de utilizatori si de copii sau animale. Atentie, utilajul nu se foloseste in radacini, pietre, conducte ingropate pentru a nu ricosa si a nu se strica sau a nu se accidenta. Mai ales, se vor evita conductele cu gaz ingropate sau alte portiuni inflamabile pentru a nu avea parte de evenimente neplacute.

Masuri de siguranta generale pentru folosirea motocultorului

Pentru folosirea motocultorului in zona de lucru in conditii de siguranta se recomanda:

  • sa nu se lase copiii sau persoanele neautorizate ori animalele in zona de lucru pentru ca pot provoca distragerea atentiei si pierderea controlului uneltei;
  • sa nu foloseasca in sol cu roci, sarme sau materiale dure;
  • sa nu suprasolicite echipamentul;
  • sa nu porneasca in spatii inchise, intrucat exista riscul intoxicatiei cu gazele evacuate;
  • sa nu se fumeze in timpul alimentarii cu combustibil;
  • sa se foloseasca cu nivelul la jumatate a benzinei in rezervor pe terenul in panta pentru a evita riscul deversarii.

Masurile de siguranta personala in ceea ce priveste folosirea motocultorului includ:

  • folosirea cu echipament de protectie si incaltaminte corespunzatoare, fara a purta haine foarte largi;
  • folosirea in conditii de sanatate bune, fara a consuma substante halucinogene, bauturi alcoolice sau medicamente ce pot influenta capacitatea de concentrare.

Masuri de siguranta generale pentru folosirea motocultorului

Cum se foloseste in conditii de siguranta deplina un motocultor?

Atat cei aflati la prima incercare de folosire a motocultorului, cat si cei care folosesc de cativa ani un asemenea echipament trebuie sa stie ca:

  • au nevoie de ajutor specializat pentru a pune in functiune pentru prima data utilajul, in caz contrar pot pierde garantia prousului;
  • trebuie sa tina mainile si picioarele departe de freze in timpul functionarii;
  • trebuie sa mentina un control ferm asupra ghidonului;
  • trebuie sa opreasca motorul si sa decupleze ambreiajul frezelor inainte de operatiunile de verificare sau de intretinere;
  • trebuie sa pastreze o distanta de 15 m intre motocultor si oameni, animale sau bunuri fragile;
  • trebuie sa aiba minim 16 ani impliniti si sa fi fost instruiti de persoane autorizate;
  • vremea nu trebuie sa fie potrivnica, adica sa nu fie vant, ploaie, gheata sau zapada atunci cand motocultorul este folosit;
  • trebuie sa citeasca instructiunile de siguranta si sa cunoasca toate regulile de baza in ceea ce priveste folosirea acestui dispozitiv;
  • trebuie sa opreasca motorul inainte de a verifica produsul sau inainte de a reparal
  • trebuie sa protejeze prizele de putere, sa scoata dispozitivele auxiliare si sa puna schimbatorul de viteze in pozitia neutra si sa opreascamotorul atunci cand nu mai folosesc produsul;
  • trebuie sa opreasca dispozitivul atunci cand il repara, verifica sau il curatal
  • trebuie sa foloseasca dispozitivul la o viteza mica, mai ales pe teren alunecos;
  • trebuie sa foloseasca motocultorul numai cand vizibilitatea este mare sau lumina este suficienta.

Fara doar si poate, utilizarea acestui utilaj in conditii de deplina siguranta este posibila prin respectarea normelor si recomandarilor mai sus mentionate, dar si prin folosirea combustibilului si uleiului recomandat de specialisti. Daca dispozitivul este verificat dupa fiecare utilizare si inainte de fiecare utilizare, cu siguranta nu vor exista incidente neplacute, intretinerea va fi facila iar durata de viata va fi prelungita.

Motocultoarele sunt special proiectate pentru a putea fi folosite pe o perioada indelungata cu un minim de intretinere, respectand indicatiile date de specialisti si curatandu-l asa cum se cuvine. Exista rubrici speciale in manualul de utilizare pentru inlocuirea uleiului motor, filtrului de aer, pentru alimentarea cu combustibil si chiar pentru verificarea tensionarii curelei de transmisie, iar lista operatiunilor poate continua.

Lasă un comentariu