Motocultorul este o investitie pe termen lung. Desi acest aparat poate fi folosit numai in anotimpurile care nu implica inghetul, motocultorul este prezent in viata oamenilor pe termen lung, de aceea este important ca gospodarii sa tina cont de sfaturile de intretinere a motocultorului. Utilajul nu poate fi folosit pe durata iernii pentru a lucra pamantul inghetat, ci trebuie depozitat in mod corespunzator pentru a putea fi folosit in conditii optime primavara.
De ce este necesar un motocultor?
Motocultorul este necesar pentru a lucra pamantul mult mai rapid si mai eficient. Indiferent de suprafetele de lucru pentru care va fi folosit, motocultorul ii va ajuta pe gospodari sa treaca cu bine peste orice probleme agricole. Un motocultor cu roti, dotat cu sistem de protectie impotriva pietrelor sau a impactului accidental poate fi de mare folos persoanelor care au nevoie de un asemenea dispozitiv in gospodaria lor.
Cert este ca, daca motocultorul este mai greu, trebuie sa aiba mai multi cai putere pentru a compensa greutatea utilajului, iar un dispozitiv bun va putea fi folosit chiar si in apa, pe versanti, pe terenuri aride si in santuri.
Cum se intretine motocultorul iarna?
Iarna, cand pamantul este inghetat, motocultorul nu face fata cerintelor utilizatorilor. Practic, pamantul nu se lucreaza iarna, iar gospodarii stiu ca, la fel ca orice alt dispozitiv, motocultorul trebuie foarte bine intretinut. Un prim pas pentru pregatirea motocultorului pentru iarna este golirea rezervorului de combustibil, fie ca este vorba de motorina sau de benzina. Daca se elimina furtunul de pe tija carburatorului, combustibilul trebuie golit intr-un vas, motorul se lasa in pozitie de relanti si se asteapta ca benzina sau motorina sa fie eliminata complet din carburator.
Pentru o buna intretinere a motocultorului iarna, se scoate o bujie, se introduc 2-3 ml de ulei in mecanism si se porneste usor mecanismul pentru a unge pistonul. Ulterior, bujia se pune la loc si se poate manevra din nou motocultorul. Daca mecanismul opune rezistenta, se aseaza pistonul in pozitie corecta, iar evacuarea ia sfarsit. Astfel se va evita accesul liber al soriceilor in piston sau in toba de esapament.
Pentru a depozita motocultorul corect, acesta va fi lasat in pozitie orizontala, iar motorul va fi acoperit cu o folie protectoare. Daca zona in care este pastrat exista mult praf, fan, rumegus sau paie, este necesar sa fie protejat. Dupa ce frezele au fost unse cu ulei, se verifica daca motocultorul a fost lasat in pozitia Off si robinetul de combustibil a fost inchis.
O alta interventie necesara pentru intretinerea motocultorului iarna este curatarea filtrului de aer, precum si curatarea acestui dispozitiv de pamant pentru a evita surprizele in noul sezon. Pentru o mai buna intretinere, acest dispozitiv poate fi reverificat inainte de venirea primaverii. In functie de orele in care motocultorul a lucrat pamantul, se va face un schimb de ulei, se va verifica sistemul de transmisie si motorul.
Pentru siguranta motocultorului, acesta va fi pastrat in loc acoperit, intunecos si ferit de umiditate pentru a avea o durata de viata indelungata, iar calitatea lucrului cu pamantul sa nu aiba de suferit.
Daca nu iarna, cand poate fi folosit motocultorul?
Motocultorul este un instrument destinat lucrarilor agricole care de regula este folosit primavara si toamna, cu accesorii interschimbabile ce permit executarea mai multor operatiuni specifice pregatirii terenului pentru insamantare si pentru intretinerea culturilor. Concret, motocultorul poate fi folosit cu tocator de crengi, freza de pamant, cu o lama de zapada, o sapa de cartofi sau un plug, oferind putere si stabilitate foarte buna, fiind recomandat pentru suprafete mari de teren si pentru soluri dificile.
Folosirea motocultorului presupune verificarea cu grija a acestuia. Concret, inainte de fiecare utilizare, se va verifica cu grija utlajul, acordand o atentie speciala fixarii accesoriilor cu cre se lucreaza, verificand suruburile, strangandu-le cu cheia potrivita atunci cand prizanu este perfecta. De asemenea, dupa ce motocultorul nu a fost folosit toata iarna, se evalueaza atent toate zonele ce implic prezenta unui rezervor cu ulei sau benzina, cautand potentiale fisuri sau lovituri.
Folosirea motocultorului necesita un echipament de protectie foarte bine stabilit, pentru ca implia unele riscuri precum: afectarea auzului, proiectarea de pamant, praf sau alte elemente catre ochi si fata, agatarea hainelor in cutitele taietoare si suprasolicitarea palmelor. De aceea, motocultorul trebuie folosit dupa anotimpul rece cu ochelari de protectie, casti antifonate, manusi de protectie, bocanci si pantaloni introdusi in bocanci.
Inainte de folosirea motocultorului dupa perioada iernii, se alimenteaza motorul cu ulei, adaugand cantitatea necesara, observand ca uleiul sa ajunga pana la primul filet de sus. Umplerea rezervorului cu ulei se va face folosind o palnie prelungita cu un furtun, prevenind scurgerile la umplerea rezervorului.
De asemenea, inainte de a folosi rezervorul dupa perioada iernii, se va umple rezervorul cu benzina sau cu motorina, in functie de combustibilul folosit. Se foloseste o palnie din metal si se umple rezervorul in spatu deschis, departe de sursele de foc sau de flacari. Ulterior se incarca baia de ulei a transmisiei, consultand manualul tehnic pentru a afla care este capacitatea acesteia inainte de a o umple. Inainte de a porni motocultorul efectiv, mai ales dupa o perioada de iarna atat de lunga, este important ca oamenii sa isi ia cateva masuri de precautie in acest sens. Sa nu existe obiecte sau persoane cu cre motocultorul poate intra in contact accidental pe o raza de 5 m, se aseaza motocultorul in pozitie orizontala, cu roata montata si ridicata la nivelul terenului, iar cutitele se instaleaza corect si se asigura cu elemente de fixare.
Chiar daca motocultorul nu se va folosi pe perioada iernii, cand pamantul este inghetat si nu se poate lucra, este necesar ca in anotimpul rece sa se tina cont de intretinerea corespunzatoare a acestui aparat pentru a putea fi utilizat asa cum se cuvine in perioada primaverii. Pentru mai multa siguranta, toti pasii anterior mentionati trebuie respectati, iar utilizatorii vor avea placuta surpriza ca dispozitivul sa faca fata oricarei provocari la care este supus.