Ce activitati poti face cu un motocultor

In ziua de azi, gospodarii care intentioneaza sa faca lucrari de pregatire a pamantului pentru infiintarea si ingrijirea culturilor iau in calcul achizitionarea unor utilaje moderne, pintre care se numara si motocultorul. Motocultorul este menit sa usureze farte mult munca oamenilor, existand o gama foarte variata de lucrari care pot fi efectuate cu ajutorul acestuia.

Ce este motocultorul si ce lucrari se pot face cu ajutorul acestui utilaj?

Motocultorul, utilajul care se intalneste si sub denumirea de motocultivator este un utilaj agricol care ii ajuta pe oameni sa faca fata cu brio lucrarilor de pregatire a pamantului care trebuie realizate in vederea cultivarii plantelor. Oamenii pot opta pentru un motocultor electric sau pe baza de combustibil, permitand atasarea diferitelor tipuri de accesorii pentru a facilita mai multe tipuri de lucrari.

Practic, utilajul pregateste pamantul inante de plantare, maruntindu-l si afanandu-l, astfel incat poate fi folosit si la semanat. Motocultorul are de regula dimensiuni reduse, mai ales daca este folosit pentru uz casnic si se dovedeste extrem de eficient in procesul de pregatire a solului de cultivare. Motocultorul poate urca pe dealuri, poate functiona in apa putin adanca, pe teren accidentat, miscandu-si usor drectia, conceput special pentru regiuni de campie, dar si de deal, terenuri uscate, dar si umede, livezi, gradini de zarzavat si sere, iar lista poate continua.

Principalele functii ale motocultorului sunt frezarea, aerarea si bilonarea, iar daca ii sunt atasate diferite accesorii, poate fi folosit inclusiv la irigat, la imprastierea pesticidelor, a apei, la culegerea culturilor si producerea electricitatii, la fertilizarea terenurilor si la insamantarea culturilor, dar si la tunderea gardurilor vii si macinarea semintelor sau la maturare.

Produsele de tip motocultor au o structura simpla, o depanare usoara si un consum mic de carburant, fiind ideale pentru microagricultura, pentru cei care aunevoie de un ajutor in munca familiei de zi cu zi.

ce este motocultorul

Motosapa vs. motocultor – diferente in activitati

Atat motocultorul, cat si motosapa pot realiza o multitudine de lucrari agricole, ceea ce poate starni confuzie atunci cand cumparatorii decid sa investeasca in unul din cele doua utilaje. Cu toate acestea, ele difera din punct de vedere al capacitatilor de care dispun, dar si de scopul utilizarii.

In timp ce motosapa este folosita pentru maruntirea pamantului si afanarea lui, pe suprafete care nu depasesc jumatate de hectar, motocultorul face fata pe orice tip de teren, putand fi folosit pe orice fel de relief, mai ales pe versanti, terenuri pietroase sau dificile. Motosapa prelucreaza numai terenuri moi si nu patrunde la adancimi mai mari de 20 cm, in timp ce motocultorul ajunge pana la 25 cm adancime si are latimi de taiere de pana la 110 cm.

Principalul element care face diferenta intre cele doua utilaje este priza de puterecu care este dotat motocultorul, fiind proiectat pentru a planta semintele, avand capacitate de dozare si plantare, precum si de acoperire. Motosapa, pe de alta parte, este proiectata pentru a marunti pamantul si pentru a ara terenul mai moale.

motocultor vs motosapa

Cum se distinge un motocultor de calitate?

Un motocultor de calitate se distinge prin mai multe criterii:

  • motor in 4 timpi pentru un lucru confortabil cu un consum redus de combustibil;
  • forma arcuita a cutitelor, din aliaje de oteluri tratate de cea mai buna calitate care permit maruntirea solului cu un efort minim fara a crea uzura prematura;
  • o greutate mare pentru o aderenta buna si un cuplu crescut;
  • o transmisie mecanica in baia de ulei fara pierderi de putere;
  • sistem antivibratii;
  • posibilitatea reglarii usoare a inaltimii si latimii de lucru;
  • manere ergonomice pentru utilizare confortabila.

Importanta schimbarii cutitelor pentru intreprinderea activitatilor necesare cu motocultorul

Motocultorul este o unealta foarte potrivita si utila in orice curte, care ii ajuta pe utilizatori sa diminueze efortul depus in intretinerea gradinii. Cu ajutorul unui motocultor, se poate aerisi gazonul, scarifica si se poate lucra pamantul intr-un timp foarte scurt si cu putin efort. Pentru o mai mare performanta in gradina si pentru a rezista in timp este important ca am motocultorul sa fie curatat constant sa fie spalat de fiecare data cand este utilizat, inclusiv lamelele acestuia. Cutitele pentru motocultoare se spala si se inlocuiesc atunci cand sunt tocite pentru ca in caz contrar pot afecta performanta dispozitivului. Cand cutitele sunt uzate, plugul nu mai afana solul si culturile raman acoperite de bolovani. In functie de viteza cu care se ruleaza motocultorul, fiecare cutit trece prin pamant pana la 290 de ori pe minut. Pe masura ce motocultorul se uzeaza, cutitele de vin mai subtiri si mai inguste datorita solului abraziv si pietrelor.

Problema cu care se confrunta cei mai multi utilizatori de motocultoare este momentul in care trebuie sa investeasca intre un set nou de cutite. Raspunsul la aceasta intrebare este in functie de cat de des in utilizeaza si pentru ce este folosit motocultorul: pentru arat sau cultivat. De aceea, pentru a verifica starea cutitelor se pune motocultorul cu varful cutitelor in sus si se examineaza capatul lor cu motorul oprit. In cazul in care uzura lor este mare, este cazul pentru un set nou, iar daca cutitele sunt lasate pentru mai mult timp, atunci in loc sa are pamantul, il aereaza.

Datorita supunerii excesive la munca pamantulu, plugul motocultorului are de multe ori de suferit. De aceea, cand se inlocuiesc cutitele, se schimba ca si set, nu indiidual, pentru ca pamantul sa fie sapat uniform. Cutitele din timpul folosirii se comporta ca un ansamblu, cele din centru fiind mai uzate datorita pietrelor, radacinilor si conditiilor de utilizare. Cand se inlocuiesc cutitele, acestea se inlocuiesc dinspre mjloc spre exterior, iar atunci este important sa fie manut motocultorul cu mai multa grija, pentru ca aceste cutite pot taia rice prind in cale. Se recomanda sa se evite obiectele precum pietre, radacini, stice, conducte ingropate, pentru a evita riscul accidentarii, iar inainte ca gospodarii sa se ocupe de lucru, se vor strange din zona pietrele mari, sarmele, bucatile de sticla si pietrele mari.

Lasă un comentariu