Cand poti folosi un motocultor

Motocultorul este un instrument de lucru principal al gospodarilor dedicati. Pentru ca potentialii utilizatori sa ia cea mai buna decizie de cumparare si de folosire a acestui instrument, este necesar sa inteleaga cand il pot folosi, cum si de ce.

Motocultoarele sunt dispozitivele ideale pentru plantare si insamantare, care face gospodarilor munca mai usoara. Pentru ca aerul si apa sa intre mai bine in sol, pentru o mai buna dezvoltare a radacinilor, este important ca pamantul sa fie bine lucrat, iar gospodarii sa aleaga produsul potrivit.

Tipuri de masinarii de folosit in gospodarie

Exista pe piata mai multe tipuri de masinarii cu care motocultorul este confundat, dar cu siguranta diferentele sunt usor de facut. In timp ce motofreza este o masina utila pentru lucrat pamantul cu motor electric a carei latime a frezelor de lucru nu este mai mare de 20 cm, motosapa este o masinarie cu transmisie prin ansamblul melc-roata cu latimea frezelor nu mai mare de 50 cm pe care nu se pot atasa alte accesorii pentru lucrat pamantul.

Motosapa, comparativ cu motocultorul, este un utilaj usor echipat cu motor in 4 timpi folosit pentru maruntirea solurilor usoare si semiusoare, care isi gaseste aplicabilitatea in sere, gradini si solarii. Motocultorul, pe de alta parte, este o masina cu transmisie prin ansamblul melc-roata melcata, lant si curea sau lant si curtie de viteza, cutie de viteza si pinioane conice.

Motocultivatorul, nu in ultimul rand, este o masina cu transmisie prin cutie de viteze, reversibila, dar si cu sistem de transmisie la accesorii prin priza de putere, indiferent de conformatia rapoartelor de viteza.

Tipuri de motocultoare

Exista pe piata mai multe tipuri de motocultoare, din care gospodarii il pot alege pe cel potrivit:

 • hobby – motocultoare care folosesc sistemul de transmisie cu melc-roata melcata sau cu transmisie princurea de la motor la distributie sicu lant de la distributia de freze. In cazul acestui tip de motocultor, latimea frezelor nu depaseste 90 cm, iar suprafata de lucru recomandata este cuprinsa intre 1000 si 5000 mp;
 • semiprofesional – motocultorul care foloseste cutia de viteze si lant si care are frezele cu o latime cuprinsa intre 80 si 100 cm. Adancimea de lucru in cazul acestui motocultor ajunge pana la 20-22 cm. Avantajul motocultorului profesional este cutia de viteze pentru ca se poate folosi treapta a doua de viteza in vederea reducerii consumului de carburant si maririi duratei de exploatare a produsului. De asemenea, se poate folosi motocultorul semiprofesional cu un randament superior pentru deplasarea pe distante scurte, a carei suprafata de lucru recomandata este cuprinsa intre 5000 si 10000mp;
 • profesional – motocultorul profesional foloseste transmisia de la cutia de viteze la freze prin ansamblul de pinioane conice. Transmisia de la motor la cutie se realizeaza prin ambreiaj in mediu uscat sau in baie de ulei. Pentru aceste motocultoare, adancimea de lucru ajunge la 22-25 cm, iar greutatea lor atinge 80kg. suprafata de lucru recomandata pentru aceste produse este de 10000 mp.

tipuri de motocultoare

Cu ce poate fi dotat un motocultor?

Un motocultor de calitate poate fi dotat cu diferite accesorii ajutatoare pentru a putea indeplini cu succes mai multe sarcini in gospodarie. Aceste accesorii sunt:

 • freza de pamant;
 • mecanism de transmisie;
 • bara de cosire;
 • sapa pentru cartofi;
 • plug simplu sau plug reversibil;
 • masina de tuns gazon cu sac colector;
 • grebla de adunat fan ;
 • tocator de vegetatie;
 • perie rotativa;
 • turbina de zapada;
 • lama de zapada;
 • remorca rabatabila;
 • tocator de crengi;
 • cisterna;
 • cultivator;
 • semanatoare;
 • presa de balotat;
 • sistem de infoliat baloti rotunzi;
 • carucior de lucru si transfer.

Tipuri de soluri si aratul cu motocultor

Una din masinile de gradinarit puternice folosite pe loturi mai mari, pe campuri la cultivarea si aerisirea solului este motocultorul, care are la baza un set de lame care despica solul si il aerisesc profund, imbunatatind drenajul si niveland terenul pentru a-l pregati pentru culturile de legume si de cereale.

Motocultoarele sunt disponibile in diferite dimensiuni si pentru diferite aplicatii. In timp ce unele sunt create pentru loturi mici de teren, alte modele sunt suficient de mari pentru spatii mari. Cert este ca motocultoarele sunt recomandate atat pentru activitati agricole simple, cat si de anvergura.

Inainte de a folosi motocultoarele pe sol este recomandat sa se verifice umiditatea solului, mai ales daca nu a fost cultivat inainte. Sunt cazuri in care motocultoarele se pot folosi pe sol nisipos, in timp ce solurile lutoase se comporta diferit cand au o umezeala crescuta decat cand sunt uscate.

Solurile lutoase devin grele cand sunt uscate, ceea ce inseamna ca operatiunea desfasurata cu un plug sau cu un motocultor va deveni difcila. Daca solurile sunt foarte umede, cand sunt lucrate creeaza bulgari care devin pietrosi la uscare si care strica solul pana la urmatoarea iarna cand sunt din nou inmuiati. Daca solul nu a fost niciodata cultivat, motocultorul va fi pus in functiune la 3-4 zile dupa ploaie sau udare. Solul trebuie verificat pentru a se observa daca s-a scurs suficient de mult pentru a fi lucrat.

Inante de a folosi pe teren un motocultor, trebuie eliminate buruienile cu cateva zile inainte pentru ca acestea sa nu se prinda in lamelele motocultorului. Acestea se pot taia cu masina de tuns iarba sau se pot smulge cu mana. Daca nu este folosit in mod corespunzator, motocultorul se poate dovedi periculos. De aceea, utilizatorii trebuie sa foloseasca aparatori de urechi, manus de protectie, sa se miste incet si sa nu se deplaseze prea rapid cu acest dispozitiv. In plus, ghidarea motocultorului se va face cu calm, astfel incat utlizatorii sa aiba mai mult spor si sa nu se confrunte cu leziuni musculare. Se imparte terenul in fasii care se suprapun pe masura ce se trece de la o fasie la cealalta, prima trecere fiind adanca de 2-3 cm, urmand a se revenicu o adancime mai mare.

Daca aceste recomandari sunt avute in vedere, gospodarii vor folosi motocultorul in cele mai bune conditii pe orice tip de sol si pentru orice suprafata.

Lasă un comentariu