Aerarea solului – Cand si cum o poti face mai bine

Aerarea solului este necesara primavara, mai ales, pentru o mai buna dezvoltare a gazonului sau a culturilor de-a lungul sezonului, respectiv fertilizarea corespunzatoare. Aerarea este procesul prin care solul se decompacteaza pentru a permite apei, aerului si microorganismelor benefice sa ajunga mai usor la radacina ierbii. Se foloseste un motocultor pentru a aera in mod corect solul, precum si aeratoarele electrice, mecanice sau diferite alte unelte.

Aerarea este un proces care ajuta aerul, apa si nutrientii sa ajunga mai rapid la radacinile legumelor, gazonului sau a cerealelor si sa le ajute sa se dezvolte mai bine. Aerarea se face de regula primavara, cand plantele sunt in plin proces de crestere si dezvoltare. Frecventa cu care trebuie aerat un sol depinde de ceea ce se planteaza, dar si de tipul solului. In timp ce solurile mai dense si compacte trebuie aerate mai des, o data pe an, solurile mai nisipoase pot fi aerate la 2-3 ani.

Cum se pregateste solul de aerare

Pentru a pregati solul de aerare, se curata intai solul cu o grebla de resturi, operatiune care se numeste scarificare si presupune eliminarea tuturor resturilor vegetale. Dupa scarificare, se iriga solul sau se asteapta o ploaie sanatoasa, de o zi sau doua. Aerarea este mult mai eficienta pe un sol proaspat irigat sau umed, de aceea se pune accent pe aceasta etapa. Scarificarea are un rol important pentru aerarea solului, astfel solul este improspatat, pamantul este curatat de resturile vegetale moarte sau de speciile nedorite si cerealele sau legumele pot porni din nou in vegetatie.

Aerarea solului se face fie cu ajutorul unui aparat special, fie cu un motocultor, prin aceasta operatiune permitandu-se afanarea pamantului, iar ingrasamintele pot penetra mai bine solul. Dupa aerarea solului, urmeaza fertilizarea. Solul are nevoie de ingrasamant ca sa isi revina repede, asa ca agricultorii trebuie sa se asigure ca primeste cantitatea necesara pentru a preveni cresterile disproportionate.

Fertilizarea este mai eficienta in urma aerarii solului, pentru ca toate substantele nutritive vor avea o cale libera catre cereale, gazon, legume, flori sau ce se planteaza. Daca pamantul a fost fertilizat si rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor, este posibil ca solul sa fi fost prea compactat pentru ca ingrasamintele sa ajunga la radacini.

De ce este necesara aerarea solului?

Ingrijirea solului inainte de cultivare inseamna o irigare regulata, o fertilizare realizata la timp cu ingrasamantul potrivit, dar si aerarea solului. Ca firele de cereale, legume, gazon sa se bucure din plin de aceste ingrijiri, este nevoie ca elemente primordiale precum aer, apa, fertilizantii sa ajunga la radacini. Aici intervine procesul de aerare, cand se decompacteaza solul suficient de mult inct elementele necesare dezvoltarii plantelor sa patrunda unde este nevoie de ele.

Cum se testeaza solul pentru a determina nevoia de aerare? Simplu, folosind una din urmatoarele solutii recomandate de specialisti:

 • prin introducerea unei surubelnite in pamant care indica gradul de compactare imediat. Cu cat intra mai greu in sol, pamantul este mai compactat;
 • prin prezenta soluli argilos in gradina, usor de recunoscut pentru ca solul argilos este acel tip de sol care isi mentine forma cand este strans in pumn;
 • solul se usuca foarte repede si da senzatia de burete la calcare.

aerarea solului

Cand se realizeaza aerarea solului?

Cu ajutorul unui motocultor se poate realiza aerarea solului, cu precadere primavara devreme, dar si toamna este posibil acest lucru. Datorita cresterii active a plantelor, solul va avea timp sa se refaca inainte de schimbarea sezonului si posibilitatea conditiilor de mediu extreme, cu temperaturi foarte inalte vara, sau cu temperaturi foarte scazute in cursul iernii.

Tipul solului influenteaza frecventa cu care se aereaza gazoul. Solul argilos se compacteaza mai mult si mai repede comparativ cu un sol mixt sau nisipos, ce duce la necesitatea aerarii bianuale regulate. Aerarea realizata la un moment nepotrivit duce la pagube si la distrugerea calitatii solului. Conditiile meteo trebuie sa fie potrivite pentru lucrarile de aerare, de aceea aceste lucrari nu se fac in perioadele secetoase, in valurile de caldura sau in posibilele ingheturi.

Ce se intampla dupa aerarea solului?

Dupa aerarea solului se insamanteaza si se aplica ingrasamintele, dupa care in unele culturi se recomanda aplicarea unui strat de nisip foarte fin, pentru ca semintele sa se poata incorpora in sol si sa germineze. Dupa aerarea solului, se folosesc toate metodele specifice cultivarii si ingrijirii terenului.

Practic, cei care investesc intr-un motocultor trebuie sa stie ca principala functie a acestuia este sa marunteasca pamantul si sa il transforme intr-o brazda viabila pentru diferite culturi de cereale sau de legume, operatiunile desfasurandu-se intr-un timp scurt si cu minim de efort. Motocultorul permite utilizatorilor sa renunte la utilajele rudimentare, inclusiv la cele de aerare, precum si sa devina eficienti in lucrarea pamantului, pentru ca roadele sa fie obtinute cu minim de timp si de efort.

Ce se intampla dupa aerarea solului

Manevrarea motocultorului nu este complicata, ci se bazeaza pe un pachet de cunostinte minime si pe putin exercitiu. Cu cat se foloseste mai des motocultorul, cu atat va fi mai usor de intrebuintat. Pentru a folosi motocultorul in siguranta si pentru cele mai bune rezultate pentru aerarea solului si nu numai, se va tine cont de urmatoarele sfaturi:

 • un lucru prea intens al pamantului compacteaza solul;
 • se vor indeparta pietrele si resturile pentru a evita deteriorarea cutitelor;
 • se vor curata cutitele periodic in timpul operarii si dupa cu motorul inchis;
 • se foloseste motocultorul lent, fara graba;
 • se foloseste echipament de protectie cum ar fi aparatori pentru urechi, manusi, imbracaminte si incaltaminte adecvata;
 • se va imparti suprafata in mai multe fasii de lucru care se suprapun dupa ce se trece de la o fasie la alta;
 • se evita calcarea in urma utilajului pentru a nu lasa urme pe pamantul abia lucrat sau aerat;
 • se va evita folosirea motocultorului pe teren cu pietris;
 • se va folosi motocultorul in mod corespunzator tinand cont de masurile de siguranta, pentru ca in caz contrar poate deveni periculos.

Lasă un comentariu