Intretinerea unui motocultor

Daca ai investit intr-un motocultor, cu siguranta iti vei dori sa il poti utliza cat mai mult timp. Chiar daca ai ales dintre cele mai bune motocultoare profesionale si oricat ar fi de rezistent si de durabil, la fel ca orice sistem mecanic, acesta trebuie intretinut adecvat. Astfel, regulat, vor fi necesare cateva operatii de mentenanta care sa faciliteze utilizarea in parametri optimi si pe termen indelungat.

 

Citeste manualul de utilizare

Majoritatea motocultoarelor sunt pregatite pentru utilizarea imediata in gradina si vin cu un manual de utilizare in care exsita un capitol despre pornire pe care va trebui sa il citesti.

De asemnea, parcurge capitolul despre tipul si cantitatea de ulei recomandate de producator si respecta indicatiile. Numai in cest mod poti incepe utilizarea in cele mai bune conditii si te vei putea baza pe utilajul achizitionat o perioada indelungata de timp.

Actiunile simple vor asigura durata de viata a masinii, iar intretinerea regulata si sistematica dupa fiecare utilizare nu dureaza mult si iti va garanta confortul si securitatea pentru utilizarile viitoare.

Pentru interventii mai complexe, precum mentenanta sau reparatiile la motor, cutie de viteze sau transmisie, este recomandat sa contactezi un profesionist.

Curatarea motocultorului

 • Pentru siguranta, inainte de a demonta bujia, va trebui sa astepti racirea completa a conductei de esapament. Scoate siguranta, curata piesele la care ai acces, inclusiv interiorul capacului.
 • Se recomanda sa porti manusi rezistente si sa folosesti un instrument din lemn sau din plastic in timpul acestor operatii. Scoate toate piesele si spala-le cu apa daca este necesar. Nu folosi o masina de spalat cu jet cu presiune mare. Pentru a avea acces mai usor la anumite zone ale utilajului, il poti inclina inapoi, cu manerele pe podea, dar nu pe lateral.
 • Incepe prin a scoate rezervorul filtrului pentru baia de ulei, daca exista. Indeparteaza apoi praful si reziduurile din interior cu o perie.

 

Intretinerea filtrului de aer

Daca este murdar filtrul de aer, pornirea va fi dificila, se va face simtita pierderea puterii motorului, functionarea va fi defectuoasa si procesul de uzura accelerat. Inspecteaza starea filtrului de aer dupa fiecare utilizare si curata-l daca este necesar.

Operatia ar trebui sa aiba loc cel putin o data la 25 de ore de utilizare. Schimba elementul de filtrare la fiecare 200 de ore de functionare sau daca prezinta semne de uzura.

In functie de motor, exista mai multe tipuri de filtre de aer:

 • Filtru de aer cu spuma – Se scoate si se curata cu benzina. Se usuca la soare, se satureaza cu ulei de motor si se apasa ferm pentru a-l raspandi uniform si a indeparta excesul.
 • Filtru de aer cu doua elemente – Scoate filtru de spuma din filtru de hartie, verifica ambele elemente si inlocuieste-le daca sunt semne de uzura. Pentru a curata filtru de hartie si a elimina reziduurile, atinge-l de mai multe ori de o suprafata dura sau sufla aer comprimat, 2 bari maximum, din interior. Nu folosi peria pentru aceasta operatie. Elementul de spuma sa curata ca la punctul anterior. Curata apoi baza si capacul de plastic al filtrului si monteaza totul la loc.
 • Filtru pentru baia de ulei – Scoate capacul si apoi filtrul de spuma si curata-l. scoate rezervorul, goleste-l si curata-l in interior cu detergent lichid si apa si apoi usuca-l foarte bine. Inlocuieste toate elementele si adauga ulei de motor proaspat in rezervorul filtrului. Nivelul de umplere este indicat pe rezervor. Scurgerea uleiului trebuie facuta la fiecare 25 de ore de utilizare sau o data pe an.

Pentru mai multe explicatii nu uita sa consulti manualul de instructiuni al motocultorului sau sa contactezi distribuitorul.

 

Verificarea uleiul de motor

Este important sa verifici nivelul uleiului de motor inainte de fiecare utilizare. Pentru aceasta operatie, aseaza motocultorul pe un teren perfect drept, astfel incat sa stea orizontal. Capacul baii de ulei este situat in partea din fata a motorului. Desurubeaza capacul, scoate si sterge manometrul. Verificarea se realiezeaza punand capacul la loc fara a-l insuruba. Citeste pe joja nivelul uleiului. Valoarea corecta trebuie sa fie intre zona de minim si cea de maxim. Daca este necesar, adauga ulei pentru motorul in patru timpi.

 

Schimbarea uleiului de motor

Prima schimbare a uleiului de motor trebuie facuta dupa 10 ore de functionare sau dupa un an si apoi la fiecare 50 de ore sau trei ani. Pentru aceasta operatie ar trebui sa mergi intr-un atelier specializat in unelte mecanice de gradina.

 

Reglarea cablurilor

In functie de model, motocultorul are unul sau mai multe cabluri: ambreiaj, treapta de mers inapoi, reglare combustibil motor, etc. Acestea actioneaza comenzile, iar verificarea si reglarea sunt importante pentru a optimiza actiunile. Exista un surub de reglare pe fiecare cablu. Urmeaza instructiunle de verificare si reglare din manualul de utilizare a motocultorului.

 

Depozitarea motocultorului

Dupa ultima lucrare de toamna, este important sa respecti instructiunile de depozitare pentru a putea reutilza si porni motocultorul in cele mai bune conditii in primavara urmatoare.

 • Curata foarte bine utilajul.
 • Scoate rotile cu dinti, verifica-le si inlocuieste-le daca este necesar, deoarece un dinte uzat nu va functiona corect. Este bine sa inlocuiesti rotile cu dinti in intregile si nu doar lama uzata.
 • Verifica partea inferioara a flansei de inchidere a transmisiei. Daca este uzata, ar trebui sa o schimbi inainte de a afecta transmisia.
 • Foloseste vaselina pe baza de litiu pentru transmisie la fiecare 50 de ore de functionare sau o data pe an, si ,intotdeauna, inainte de depozitare.
 • Goleste rezervorul de combustibil. Lasa motorul sa functioneze pana cand ramane fara combustibil si apoi scurge intregul sistem. Pentru a evita problemele la pornire cauzate de carburatorul murdarit de combustibilul degradat, poti folosi un combustibil gata preparat – acesta contine mai putine reziduuri daunatoare si elimina necesitatea curatarii carburatorului.
 • Verifica daca toate piulitele si suruburile sunt bine stranse.
 • Depoziteaza motocultorul intr-o zona uscata si bine ventilata.

 

4 sfaturi pentru intretinerea motocultorului

 • Curata intotdeauna dintii rotativi inainte de utilizare.
 • Verifica duritatea solului inainte de a incepe lucrarile si evita lucrarile in sol umed.
 • Curata cat mai des capacul de la rezervorul de combustibil pentru a evita patrunderea parfului si a reziduurilor in rezervor.
 • Inainte de a incepe lucrarea, asigura-te ca nivelul uleiului este cel corect.

 

Lasă un comentariu