Prasitoare pentru motocultor – Cand si cum o putem folosi?
Dupa cum bine stim una din cele mai importante operatiuni la inceperea sezonului cald pentru terenul agricol este prasitul. Aceasta operatiune tinde sa fie chiar si un mit pentru agricultori, deoarece se presupune ca nu are alt rol decat indepartarea buruienilor, insa aceasta vine la pachet cu foarte multe beneficii atunci cand ne pregatim sa formam o cultura roditoare. Folosind o prasitoare pentru motocultor ne putem usura munca considerabil.
Pentru a atasa un astfel de accesoriu este nevoie de o masina capabila sa raspunda cu brio intr-un timp scurt solicitarilor deseori titanice ale agricultorilor, mai ales daca au o bucata de pamant a carei suprafata este considerabila.
Daca inainte prasitul se facea cu un numar mare de oameni, circa 15-20/zi, acum datorita tehnologiei de care dispunem putem folosi un motocultor, capabil sa raspunda cu brio datorita functiilor sale de mare impact.
Un motor puternic, o cutie de viteze cu mai multe trepte, niste freze compuse dintr-un material de inalta calitate, roti pregatite pentru profil agricol si posibilitatea atasarii unor accesorii pentru intretinere, plantare sau cultivare, asta propune un motocultor profesionist.
Asadar, o prasitoare pentru motocultor vine tocmai bine in randul agricultorilor pe timp de vara, rolul sau principal fiind afanara in strat superficial a tuturor tipurilor de soluri dar si alte operatiuni foarte interesante ce tin de irigarea acestuia, capacitare si oxigenare.
Mai mult decat atat, pe langa operatiunile exprimate mai sus, o prasitoare pentru motocultor mai poate face si alte operatiuni auxiliare cum ar fi pregatirea solului pentru semanat, deschiderea brazdelor de pamant in vederea udarii sau introducerea de ingrasamant in diferite perioade pentru plantele prasitoare.
Datorita faptului ca o prasitoare pentru motocultor are grija sa formeze straturile de irigare adecvate, se creeaza un strat protector si uscat care impiedica ridicarea apei la suprafata.
O prasitoare pentru motocultor poate de asemenea sa ne asigure ca vom avea o cultura in care poluarea este evitata, iar experientele agricultorilor ne demonstreaza ca si pe solurile argiloase sau nisipoase se pot efectua operatiuni care sa determine irigarea si aerisirea adecvata a solului
.
Cand este cel mai indicat sa se foloseasca o prasitoare pentru motocultor?
Conform unor studii, in timpul secetos este cel mai indicat sa actionam cu o prasitoare pentru motocultor deoarece se inlatura definitiv crapaturile care duc la pierderea apei vitala pentru o cultura infloritoare.
Evaporarea ei in sol nu face decat sa creeze lucruri negative, dar si actionarea conteaza direct proportional cu acest lucru.
Cum ne este recomandat sa folosim o prasitoare pentru motocultor?
La culturile leguminoase, acest accesoriu trebuie folosit la adancimi rezonabile pentru a nu se inlatura radacinile plantelor.
In functie de cultura avuta, anumite operatiuni sunt specifice, iar in cazul celei de cartofi, spre exemplu, este necesar ca o prasitoare pentru motocultor sa execute si o operatiune auxiliara precum cea de musuroire care trebuie facuta intr-un mod accentuat.
Cum putem stabiliza o prasitoare pentru motocultor?
De multe ori constructia sa a fost un mit, care a dat foarte multe batai de cap oamenilor si pe buna dreptate.
Datorita dispunerii in simetrie pe o axa de tip longitudinal, exista riscul ca acestea sa se incline intr-un anumit plan, iar stabilizarea ar putea da batai mari de cap agricultorilor.
Asadar, este necesar ca la o prasitoare pentru motocultor sa se regleze unghiul de asezare a partilor active care vor efectua operatiuni de intretinere si pregatire a pamantului adecvate.
In functie de toate aceste lucruri, dar si de tipul de productie aleasa, prasitoarele pentru motocultor pot fi de mai multe feluri:
In primul rand, ele se deosebesc la structura in functie de culturile pe care le dorim sa le facem si exista aici cel putin trei categorii si anume: cele de camp, cele pentru culturi leguminoase sau viticole.
Nu in ultimul rand ele pot fi de mai multe categorii, lucru care se datoreaza lucrarii de intretinere care se efectueaza, iar aici deosebim: prasitul, musuroitul, adaugarea ingrasamintelor agricole, sau deschiderea brazdelor in vederea udarii.
In functie si de felul in care este dispusa tractiunea, se mai pot identifica prasitoare pentru motocultor cu tractiune animala sau cu tractiune mecanica.
In general cele cu tractiune mecanica pot fi atasate atat la un motocultor cat si la diferite tractoare pentru un lucru mai usor.
In prezent specialistii lucreaza la imbunatatirea partilor componente ale prasitoarelor pentru motocultor pentru a nu fi adusa in discutie uzura.
Acestea pe timp de vara si nu numai sunt folosite la foc automat, mai ales atunci cand vine vorba de suprafete de teren extrem de mari, dar si de formarea unor culturi precise ce au la baza fenomene de intretinere ca la carte.
Ce ne recomanda agricultorii iscusiti atunci cand vine vorba de folosit o prasitoare pentru motocultor?
Sunt anumite tehnici care au dat roade de-a lungul secolelor, iar cei cu experienta in domeniul agriculturii, care obtin pamanturi roditoare an de an ne recomanda sa folosim la culturi de leguminoase (porumb, cartof sau sfecla), prasitoarea cu tractiune animala, care trebuie reglata la o adancime de lucru de pana la 8cm, pentru a nu solicita foarte mult materialul uman si pentru a obtine randuri de plante cu o structura sanatoasa.
Mai mult decat atat, se recomanda ca la terenurile si plantatiile in care exista buruieni crescute in jurul plantelor deja mature sa se adauge plivitul.
Anumite tipuri de buruieni precum volbura, pirul sunt foarte daunatoare pentru culturile leguminoase si de aceea trebuie adunate dupa prasit pentru a nu se putea inradacina din nou.
Asadar putem observa ca prasitoarea pentru motocultor este un element indispensabil pentru intretinerea solurilor si obtinerea unor culturi roditoare.
Aceasta se ataseaza la motocultor prin intermediul unei tije de sustinere care are si rol in lateralitate sau fixarea unghiului de executie.
In acest moment, in mediul online, daca achizitionati un motocultor, acesta vine la pachet cu diferite accesorii cum ar fi o prasitoare, un plug sua o semanatoare, ideale pentru a efectua operatiunile adecvate pentru a obtine un pamant bine lucrat si roditor.
Acest lucru, va ajuta atat la economisirea de bani cat si la reducerea timpului de lucru, care este un element atat de important mai ales cand aveti o suprafata de teren ceva mai extinsa.